Catre: liderii de HR si de Business
Ce este WELLBUSINESS? Este organizatia care a inteles ca are nevoie de oameni care se simt bine in contextul de la job, motivati intrinsec, si ale caror valori sunt armonizate cu cele ale business-ului. Oameni care aloca timp în mod echilibrat atat pentru viata profesionala, cat si pentru cea extraprofesionala, oameni care si-au inteles locul si rolul in lume, precum si profesia si chemarea de a performa la munca, firesc si fara sacrificii.
Intr-un WELLBUSINESS, oamenii contribuie si dau un sens muncii lor. Gradul de retentie este ridicat. Echipele sunt bine consolidate. Exista un sentiment de apartenenta la un nucleu profesional si la organizatia în ansamblu.
Lucrul de acasa, precum si cel hibrid, au facut sa creasca anumiti parametri de performanta, in comparatie cu cei dinainte de pandemie. Pare a fi un lucru bun, pe termen scurt si mediu. Insa cu ce pret? Izolarea sociala, privarea de interactiuni profesionale consistente, conectarea în tot mai mare măsură prin mijloace electronice duc, incet-incet, la ”spargerea” echipelor si deconectarea oamenilor care lucreaza de acasa. Este o situatie cu ale carei consecinte mediul de business abia a inceput sa se confrunte.
Oamenii au nevoie de grupuri in care sa aiba un rol si un rost, in care sa interactioneze in mod direct, in cadrul unei organizari mai mult sau mai putin formale. Elementul social profund exista in fiecare dintre noi, este viu si isi cere drepturile naturale. Contactul de grup ne este NECESAR, nu este un moft sau o obisnuinta de care, mai mult sau mai putin constiet, parca ne straduim sa ne dezvatam.
Un lucru bun este faptul ca se implementeaza, din ce in ce mai mult, programe individuale de psihoterapie pentru angajatii din organizatii. Insa este o interventie la nivel de individ, si acest mod de a gestiona stresul, deconectarea si insingurarea oamenilor NU ESTE SUFICIENT.
Interactiunile de grup sunt necesare. In era muncii in sistem hibrid sunt chiar OBLIGATORII.
Si atunci, o strategie inteleapta de a maximiza efectele muncii hibride sau de acasa este sa introducem activitati de echipa corect proiectate si livrate.
Daca vom omite sa aducem oamenii laolalta, sa interactioneze in acelasi spatiu fizic, ne vom confrunta cu consecinte pe care, dincolo de un punct, nu le vom mai putea nici controla si nici contracara. Exista riscul ca multi oameni sa fie profund afectati de izolare ca urmare a privarii de relatiile colegiale interumane autentice.
Sa ii implicam in workshop-uri cu teme superficiale, sa ii scoatem in teambuilding-uri la munte, la bere si gratare sau la balta la pescuit sau in cine stie ce locuri fancy sunt solutii de suprafata. Vom obtine destindere, rasete, conectare la un nivel gregar. Nu vom obtine coeziune, consolidare, relaționare socio-profesională CU ROST.
Programe live, personalizate, cu echipele, foarte bine concepute, multidisciplinare, multi-layers, cu implicarea directa a oamenilor din organizație in proiectarea programelor, care sa integreze lucrul din spatele ecranelor cu intalnirile de grup, cu rost. Contactul social orientat spre a imbina performantele cu starea de bine. Abordarea sistemica well-be-well-perform este ”reteta” eficienta pentru performanta durabila in era hibrida.
Este timpul sa trecem la urmatorul nivel, pana cand nu va fi prea tarziu si ne vom confrunta cu o epidemie de depresii si cu prabusirea oamenilor valorosi intr-o vale din care vor fi greu de scos. Observ tot mai frecvent consecintele dezastruoase ale alienarii in contextul muncii, in sedintele de psihoterapie cu oamenii din organizatiile cu care colaborez.
E timpul sa depasim teambuilding-urile orientate spre hedonism. E timpul sa ne gandim la wellbusiness-ul orientat atat spre performanta cat si spre valorile profunde ale oamenilor din organizatii.
Grosul muncii se produce, in prezent, in multe organizatii, din spatele ecranelor negre. Multi dintre angajatii nou-veniti nu si-au intalnit niciodata colegii.
Haideti sa adunam oamenii, periodic, in echipe CU ROST. Sa lucram la calitatea interactiunilor umane. Sa lucram la sentimentul de apartenenta, la a-i da un sens muncii. Sa transformam aceasta perioada intr-o oportunitate de a duce echipele la urmatorul nivel, in well-grupuri. Pentru ca puterea nivelului grupului sa tina oamenii intr-o stare productiva sanatoasa, ecologica.
Rostul acestor programe este ca echipa sa isi gaseasca, prin puterea emergentei, parghiile si mijloacele prin care sa produca performanta in organizatie si sa isi pastreze si dezvolte caracterul de apartenență la un grup viu, precum si atentia la propria stare de bine care ii permite sa ofere o performanta SUSTENABILA.
De vom omite sa lucram la starea de bine a oamenilor, ne asteapta vremuri grele. Usoare nu sunt nici acum, acest aspect este, deja, evident. In recesiunea ce isi face aparitia, oamenii fresh, activi, multumiti si bine integrati in colectiv vor fi cheia succesului. NU vom avea de unde sa recrutam alții mai fresh, decât cu costuri mult mai mari în comparatie cu investitia în actualii angajati. Cu atat mai mult in recesiune sunt necesare bugete dedicate instalarii si mentinerii unei stari sustenabile de bine, pentru a naviga cu echipe sanatoase prin apele tulburi ale crizei.
Daca par un pic visator, e ok, e autentic. Asa am ajuns sa deschid drumuri noi in practica profesionala. În 2018 – 2019 vorbeam și scriam despre psihoterapia executiva, cand insusi conceptul de psihoterapie era tabu in majoritatea organizatiilor. Tot atunci dezvoltam deja programe de pregatire psihologica integrativa pentru cluburi sportive, in care ii implicam pe toti cei care iau parte la pregatirea pentru performanta: copii si adolescentii, parintii si antrenorii. In perioada pandemiei am livrat numeroase programe integrative de wellbeing.
La fel si acum militez pentru investitia consistenta in starea de bine a oamenilor cand decizia “logică” din punct de vedere financiar pare a fi sa reducem bugetele. Este momentul să fim realisti si totodata sa privim in perspectiva. Din postura de psiholog si psihoterapeut organizational va indemn sa deveniti constienti de nevoile profunde ale oamenilor.
Colaborez îndeaproape cu liderii din organizatii pentru construirea si consolidarea puntii dintre starea de bine si performanta. Co-generez impreună cu oamenii solutiile inovative necesare pentru ca acestia sa evolueze in armonie la nivel individual si colectiv. Misiunea mea este sa antrenez psihologic oamenii sa isi aducă in lume calitatile, in organizatiile cu o orientare echilibrata catre performanta si starea de bine.
In aceasta perioada, dedic un timp generos pentru conectare profunda cu echipele de HR din organizatiile responsabile, care nu fac CSR si ESG doar ca sa bifeze niste initiale.
In masura in care ceea ce ai citit pana aici corespunde cu viziunea ta referitoare la construirea si consolidarea puntii dintre starea de bine si performanta, te invit sa ducem acest manifesto, impreuna, la urmatorul nivel. Sa identificam, impreuna, un set de bune practici in noua era hibrida. Intr-o discutie non-comerciala, care se doreste a fi profunda, autentica, responsabila.
Dezvolt o serie de conversatii profesionale exploratorii oneste, fara miza de vanzare, in care sa cercetam impreuna provocarile organizatiilor in ceea ce priveste well-beingul si felul in care este el asociat (sau nu) cu performanta.
Fac acest lucru pentru ca imi doresc ca amprenta mea in lumea de business sa fie Well-Business = Well-being + Well-Performing. Experienta mea în HR si in domeniile conexe se vrea orientata spre organizatii care vor binele angajatilor lor, intelegand ca aceasta este solutia umana, pe termen lung pentru performanta sustenabila.
Iti propun sa avem o conversatie cu rost, ca doi profesionisti care se intalnesc intr-un dialog al carui scop este sa duca la evolutie – la nivel profesional si in companie, si, prin rezonanta, in societate si in lume.
Voi fi onorat daca vei raspunde cu DA invitatiei mele.
Da-mi un semn pe una din caile de comunicare pe care le ai la indemana si stabilim de comun acord o intalnire de dialog constructiv.
Răzvan-Gabriel Zaharia
Psiholog Psihoterapeut
pentru Performanta si Viata Buna Impreuna
Oameni si Organizatii
Dacă articolul sau ți-a fost de folos, dă-l mai departe.
Decizia ta de a ne întâlni se poate concretiza contactându-mă direct începând de acum.