Programul de team building „SIMPLEXFITNESS® for Business”

Există multe asemănări între sport și business, atât din perspectiva principiilor aplicabile, cât și din cea a analogiei dintre unele elemente care se regăsesc în cele două domenii de activitate. Pornind de la această premisă, am organizat împreună cu unul dintre clienții noștri programul de team building SIMPLEXFITNESS® for Business, integrat într-un offsite meeting la care au participat cca. 90 de oameni, majoritatea ocupând poziții manageriale.

Structura

Programul a fost structurat în trei părți:

  • Prima parte a constat într-un atelier de well-being, în care participanții au învățat să facă mișcare conștientă. Conceptul de mișcare conștientă SIMPLEXFITNESS® este aplicat în antrenamentul funcțional de fitness și în multiple activități de îmbunătățire a vieții și de stimulare a performanței.
  • Cea de a doua parte a fost bazată pe activități de echipă – realizarea unui spot publicitar de promovare a mișcării conștiente, pe baza experiențelor trăite în atelierul de well-being.
  • Ultima parte a programului a fost gala de premiere a echipelor, ca urmare a vizionării spoturilor publicitare și a voturilor acordate chiar de participanții printr-un sistem de voting on-line.

Obiectivele

Obiectivele acestui program de team building s-au situat simultan în mai multe planuri de acțiune:

  1. Optimizarea proceselor de business
  2. Dezvoltarea echipei
  3. Well-being

1. Optimizarea proceselor de business

Optimizarea proceselor de business a fost stimulată prin conștientizarea și aplicarea principiilor mișcării sănătoase și a elementelor principale ale acesteia în timpul activităților din prima zi și prin debrief-ul realizat în cea de a doua.

Principiile siguranței, eficacității și eficienței joacă un rol important atât în sport, cât și în business. De asemenea, elementele importante ale mișcării conștiente își găsesc corespondența în mediul organizațional:

  • A fi mindful – foarte pe scurt, înseamnă orientarea atenției către fiecare moment prezent, acceptând situația curentă, manifestând compasiune pentru sine și pentru ceilalți, și angajament în stabilirea și îndeplinirea obiectivelor. Senzațiile din corp / mușchi, gândurile și emoțiile care apar în contextul mișcării sunt elemente de conștientizare interioară. Atât în sport cât și în business, mindfulness-ul este o modalitate de conectare autentică cu sine și cu ceilalți și de ancorare în realitatea înconjurătoare, o modalitate eficientă de creștere a adaptabilității.
  • Postura – menținerea spatelui drept în timpul efectuării exercițiilor fizice protejează coloana vertebrală. Corespondentul din plan organizațional este reprezentat de liniile directoare și valorile care susțin îndeplinirea obiectivelor.
  • Respirația – este un proces continuu de eliberare a aerului din care a fost consumat oxigen și care s-a încărcat cu dioxid de carbon. În același timp, orientarea atenției către expirație în faza maximă de efort contribuie la eliberarea tensiunilor fizice, și psiho-emoționale. În mod similar, în business este necesar să lăsăm în urmă ceea ce nu ne mai este de folos pentru a face loc lucrurilor care ne ajută să progresăm.
  • Forma mișcării – efectuând mișcările într-un anume fel (conform principiului eficacității, și respectând principiile siguranței și eficienței) sunt activate și dezvoltate anumite grupe musculare. Respectarea regulilor stabilite în cadrul organizației o ajută să crească prin perseverență și dozarea optimă a efortului în momentele dificile.
  • Încălzirea – este o „rutină” care pregătește sistemul musculo-scheletal pentru efort și este o condiție esențială a pentru un antrenament sigur și eficicient. Ținând cont de dinamica mare a mediului actual de business și de nivelul ridicat de impredictibilitate, succesul presupune ca oamenii din organizații să fie în permanență pregătiți să răspundă solicitărilor din mediul intern și extern al organizației, pe măsură ce acestea apar.
  • Stretching-ul – are rolul de a detensiona muschii și de a crește mobilitatea (flexibilitatea articulațiilor + elasticitate musculară). Flexibilitatea și eliberarea tensiunilor sunt esențiale în condițiile actuale de business, descrise la punctul anterior.

Pe parcursul desfășurării atelierului, în faza de exersare a mișcărilor funcționale de bază, participanții au lucrat în perechi, oferindu-și feedback în timp real pentru a aplica principiile mișcării sănătoase și pentru orientarea atenției pe elementele principale ale acesteia.

2. Dezvoltarea echipei

Activitățile de echipă au creat contextul potrivit pentru manifestarea talentelor mai puțin cunoscute ale participanților, aceștia cunoscându-se mai bine pe această cale. De asemenea, desfășurarea unei activități total diferite de cele în care interacționează în mod curent a generat un alt tip de interconectare a participanților și a condus la creșterea coeziunii la nivelul echipei.

În cadrul galei de premiere au fost acordate premii în funcție de cinci criterii – creativitate, dinamism, expresivitate, capacitate de convingere și amuzament – fiecare echipă fiind premiată în funcție de unul dintre acestea. Faptul că fiecare echipă a câștigat un premiu diferit de celelalte a contribuit la întărirea ideii de complementaritate a competențelor în cadrul unităților organizaționale și în cadrul companiei versus competiție cu concurenții din piață.

3. Well-being

Obiectivul de well-being al programului a fost îndeplinit din perspectiva următoarelor aspecte:

  • Conștientizarea importanței mișcării și a beneficiilor acesteia, atât la nivel fizic, cat si psihic, mișcarea fiind unul dintre pilonii principali ai stilului de viață optim.
  • Experimentarea și învățarea mișcărilor funcționale de bază, care pot fi utilizate în mod sigur și eficient în orice antrenament pe care îl efectuează participanții după team building.
  • Revitalizarea prin mișcare, obținerea unui tonus fizic și psihic ridicat de către participanți.

Integrarea programului de team building bazat pe mișcare conștientă în evenimentul de business a stimulat dinamismul. Programul a fost foarte bine apreciat de către participanți, printre elementele pozitive menționate de aceștia în feedback numărându-se premierea tuturor echipelor pentru competențele manifestate mai mult, ca urmare a voturilor acordate chiar de către participanți și analogia dintre activitatea experiențială bazată pe mișcare și activitățile de business.

[Articol publicat și pe blogul MMM Consulting, proiectul de team building fiind realizat în colaborare.]


Dacă îți place articolul sau ți-a fost de folos, dă-l mai departe.

Decizia ta de a colabora se poate concretiza contactându-mă direct începând de acum.