Varianta actualizată a articolului publicat în Revista PSYCHOLOGIES (ediția noiembrie – decembrie 2020)
Motivația influențează felul în care gândim, simțim și acționăm. Motivația optimă este o condiție esențială a reușitei celor care își propun să obțină performanțe de vârf în domeniul lor de activitate, fie că este vorba despre sport, business, artă, știință/ tehnică etc.
Însă unii oameni percep motivația – în special pe cea intrinsecă (interioară) – ca fiind ceva abstract. Motivația intrinsecă se află în legătură cu următorii factori, dar nu numai cu aceștia: mulțumirea interioară, satisfacția pe care o aduce îndeplinirea unei acțiuni (procesul – parcurgerea etapelor necesare); cu satisfacția legată de finalizarea cu succes a unei acțiuni; starea de flux – desfășurarea armonioasă a acțiunilor și armonia dintre acestea, gânduri și emoții – mergând până la pasiunea cu care este realizată activitatea; valorile personale; convingerile; credințele etc.
Motivația extrinsecă (din exterior) este mai palpabilă, mai ușor de observat și chiar de simțit pe propria piele. Este generată în principal de: recompensele pozitive (exemple: bonusuri, prime, cadouri, premii, cupe, diplome, medalii, note bune, apreciere din partea celor apropiați/ persoanelor semnificative, laude, faimă, apartenența la anumite grupuri etc.); recompense negative (exemple: pedepse, sancțiuni, blocarea accesului la anumite resurse, note slabe, retragerea aprobării, respingere, excludere directă sau tacită etc.).
Când motivația este insuficient înțeleasă sau omul a fost expus prea mult la motivația extrinsecă, sunt necesare intervenții specializate pentru formarea și punerea în funcțiune a mecanismelor de reglarea motivațională. Aceasta se realizează prin stimularea motivației intrinseci și înțelegerea condițiilor în care pot fi utilizate cele două forme de motivație în mod concertat. Acestea nu se exclud, dar este necesar să acordăm atenției ponderilor, conexiunilor și (auto)reglajelor.
O altă atenționare este legată de monitorizarea permanentă și intervenția rapidă și fermă pentru ajustarea motivației când este necesar, astfel încât aceasta să se mențină cât mai mult la nivel optim. Când este (1) prea mică sau (2) prea mare conduce la trăiri și comportamente insuficient de adaptate contextelor în care acționează persoana (exemple: 1. sub-motivare – insuficientă încredere în sine – supraestimarea situației – anxietate – supra-activare (încrâncenare sau încordare inutilă, consum energetic prea mare) – insucces – dezamăgire; 2. supra-motivare – încredere exagerată în forțele proprii – subestimarea situației – superficialitate – sub-activare (implicare slabă, consum energetic prea mic) – insucces – dezamăgire).
Îmbinând experiența de antrenament psihologic și psihoterapie, îți ofer în continuare patru tehnici de stimulare a motivației pe care le poți aplica dacă te afli în unul din următoarele cazuri:
Primul lucru pe care este necesar să îl clarifici este PENTRU CE lucrezi la îndeplinirea obiectivului. Altfel spus ce aduce bun în viața ta îndeplinirea obiectivului. Desigur că răspunsul la întrebarea ”pentru cine?” este necesar să fie în primul rând ”pentru mine”. Când cunoști aceste aspecte, ele acționează ca ancore în viitor, care îți ghidează acțiunile și îți întăresc motivația pentru realizarea obiectivului.
Exemplu: Pentru ce faci sport/ mișcare? Ce aduce bun în viața ta?
Aceasta este o modalitate foarte eficientă de a afla care sunt principalele convingeri pe care le ai cu privire la îndeplinirea obiectivului (exemplu: să faci mișcare), pe care este nevoie să le întărești și cum poți face acest lucru.
2.1. Obiectivul
Formulează un obiectiv scurt, clar cu privire la ceea ce dorești să realizezi. Adică un obiectiv SMARTER:
Specific
Formularea clară, concisă, pozitivă (într-o formă afirmativă din punct de vedere gramatical) a ceea ce vrei să realizezi.
Măsurabil
Ușor de cuantificat din punct de vedere cantitativ/ calitativ și temporal. Stabilești clar care sunt rezultatele concrete (observabile) pe care vrei să le obții – „indicatorii de performanță”.
de Atins
Are un anumit grad de dificultate, dar este posibil de realizat. În caz contrar este necesară reformularea sau împărțirea în obiective intermediare, „mai mici”.
Relevant
Este direct legat de un anumit domeniul al vieții tale, controlat de tine. Se află în sfera ta de influență.
încadrat în Timp
Este stabilit clar cadrul temporal în care îți propui sa realizezi obiectivul.
Ecologic
Se află în armonie cu celelalte obiective/ roluri/ aspecte ale vieții.
Recompensant
Aduce beneficii semnificative pe măsură ce se produce schimbarea.
Prima etapă: explorarea și clarificarea
Descriptiv, nu evaluativ
Scrie toate ideile pe care le ai în cu privire ceea ce vrei să realizezi, ținând cont de toate caracteristicile SMARTER. Utilizează tehnica brainstorming pentru a genera cât mai multe idei valoroase pentru tine.
Exemplu:
Obiectivul de a face mișcare conștientă
A doua etapă: formularea concentrată
Scurt și cuprinzător
După ce ai notat, selectat, conștientizat și interiorizat toate aspectele importante în legătură cu obiectivul tău, transpune-le într-o formulare clară, scurtă și la obiect (optim între 7 si 12 cuvinte, pentru a putea lucra cu enunțul în pașii următori).
Exemplu:
Fac mișcare de cel puțin x ori pe săptămână, minim n minute.
2.2. Auditul convingerilor
Convingeri
Exemplu:
Știu ce am de făcut să fac mișcare de cel puțin x ori pe săptămână, minim n minute.
2.3. Întărirea convingerilor
Conectori
Model
Convingere + Conector + Continuare spontană
Exemplu
Știu ce am de făcut să fac mișcare de cel puțin x ori pe săptămână, minim n minute + pentru că + mergând la sală cunosc oameni noi.
Această tehnică te ajută să analizezi și să îți formezi o imagine mai clară cu privire la două perspective:
Mod de lucru – Exemplu
Etapa 1
Utilizează o foaie A4, pe care o împarți în patru, apoi în partea de sus de o parte și de alta a liniei despărțitoare scrii „fac mișcare”, respectiv „nu fac mișcare”, iar în partea stângă „ce câștig”, „ce pierd”
Etapa 2
Explorează cele două perspective în stare de relaxare, cu ochii închiși, pe rând.
Scrie cel puțin cinci elemente pentru fiecare din următoarele șapte categorii. Pentru a lucra cu ușurință utilizează șapte foi de hârtie.
Foaia 1: Acțiuni concrete (fapte)
Desigur că pot să ……. (lasă deoparte toate rezervele, dificultăți etc. și scrie fapte, acțiuni concrete pe care le poți realiza; exemple: pot să mă trezesc cu 20 de minute mai devreme și să fac exerciții de încălzire și de stretching, pot să îmi pregătesc micul dejun de seara, pot să mă pun la somn cu 15 minute mai devreme în fiecare zi până ajung la ora de somn stabilită etc.; particularizează!):
Foaia 2: Motive
Desigur că pot să ……. pentru că: (exemple: mă pot juca mai activ împreună cu copii, devin un exemplu pentru copii, îmi pot face noi prieteni, ma simt mai ușor/ ușoară etc.; particularizează!)
Foaia 3: Calități personale
Desigur că pot să ……. pentru că: (scrie calitățile personale pe care te bazezi; ex.: sunt perseverent(ă), sunt organizat(ă), sunt atent(ă) la detalii etc.; particularizează!)
Foaia 4: Resurse istorice
Desigur că pot să ……. pentru că: (scrie lucrurile dificile pe care le-ai realizat cu succes în viața ta de până acum – resurse care te ajuta în îndeplinirea obiectivului; exemple: mi-am scăzut greutatea corporală cu 15% în cca. 2 ani ajungând la greutatea optimă, am reînceput să fac mișcare în mod consecvent după mai bine de 15 ani, mi-am remodelat corpul prin exerciții fizice în mai puțin de un an, am renunțat la [ceva ce nu mai era de folos, dar era dificil de renunțat], am trecut cu succes prin experiențele dificile X, Y, Z etc.; particularizează!)
Foaia 5: Resurse sociale/ Sprijin social
Desigur că pot să ……. pentru că: (scrie activitățile/ relațiile sociale pe care te poți baza; exemple: familie, prieteni, specialiști etc.; ce alte resurse sociale poți identifica? particularizează!)
Foaia 6: Resurse contextuale
Desigur că pot să ……. pentru că: (scrie contextele favorabile care te ajuta; exemple: este perioada din an care îți place cel mai mult/ anotimpul tău preferat, ai mai multe resurse financiare decât în trecut, traversezi o perioadă de acalmie la job/ în viața de familie etc.; particularizează!)
Foaia 7: Relația cu Dumnezeu/ Credința
Desigur că pot să ……. pentru că: (scrie tot ceea ce consideri că te ajută din perspectiva spirituală; particularizează!)
Odată ce parcurgi acest proces, ai o imagine mai clara despre:
Recomand să parcurgi toate cele patru tehnici pentru același obiectiv și să observi ce anume se modifică în interiorul tău în legătură cu realizarea obiectivului. Și apoi să acționezi, desigur.
Succes în ceea ce ți-ai propus!
Dacă îți place articolul sau ți-a fost de folos, dă-l mai departe.
Decizia ta de a colabora se poate concretiza contactându-mă direct începând de acum.